Do czego możemy dodawać suszone owoce?

Suszone owoce spożywane mogą być w formie ciekawej i smacznej przekąski. Jednak z uwagi na swoją kaloryczność powinniśmy pilność ich ilości. Polecamy je z całego serca jako dodatek do przeróżnych dań. Komponują się wręcz idealnie z musli, owsianką, jogurtem, czy też herbatą. Owoce suszone możemy także wykorzystywać do przeróżnych ciast.

Z owoców suszonych możemy także zrobić przepyszny kompot. Szczególnie z gruszek, jabłek, moreli oraz ze śliwek. Poza tym bardzo popularne jest dodawanie owoców suszonych do mięs. Chyba najpopularniejszy jest schab ze śliwką.

W jaki sposób przechowywać suszone owoce?

Gdy posiadamy suszone owoce, to najlepiej przełóżmy je do bardzo szczelnego pojemnika. Warto, aby się on znajdował w suchym oraz w zaciemnionym miejscu. W innym wypadku mogą nieco zwilgotnieć i w rezultacie spleśnieć. Możemy je także trzymać w papierowym oraz zamykanym opakowaniu, czy też w specjalnym pojemniku ze szkła do żywności. Jest tylko jeden warunek. Jaki? Opakowania muszą mieć bardzo dobre oraz niezwykle szczelne zapięcie. Nie powinniśmy zapasów wystawiać na słońce.

Jak już powiedzieliśmy, suszone owoce mają bardzo dużo kalorii, jednak jeśli będziemy je jedli z umiarem, to nie powinny na naszą sylwetkę wpłynąć w sposób negatywny. Mają bardzo korzystne właściwości dla naszego organizmu, dlatego warto spożywać je szczególnie zimą, kiedy to nie mamy jeszcze dostępu do świeżych owoców. Pamiętajmy, aby wybierać suszone owoce bio, które są niesiarkowane. Najczęściej owoce suszone bez siarki nie zawierają innych substancji szkodliwych, ale przed zakupem czytajmy zawsze sam skład produktu. Jest to bardzo ważne. Poświęćmy na zakupy nieco czasu. Jakby nie było, chodzi tylko i wyłącznie o nasze zdrowie. Zdrowie powinniśmy stawiać zawsze na pierwszym miejscu. To ono jest dla nas priorytetowe. Nie może być inaczej. Zdrowie mamy jedno i musimy je szanować. To, co jemy, bardzo się na naszym zdrowiu odbija.