Jak kupować owoce suszone?
W supermarketach poza bakaliami w małych i klasycznych opakowaniach możemy także kupić suszone owoce na wagę. Jednak nie jest to dobry wybór, ponieważ nie wiemy ile czasu owoce, leżały w sklepie. Dostęp powietrza powoduje, że witaminy zawarte w takowych produktach się utleniają. Na owocach suszonych na wagę nie ma także terminu ważności. W związku z powyższym nie mamy pewności czy produkt jest rzeczywiście świeży. Tego typu owocowe suszone są wystawione niestety na dotyk wielu osób kupujących w danym sklepie. Nie mamy także pewności, czy ktoś ich nie dotykał wcześniej, czy też nie stały się one nosicielami pewnych bardzo groźnych bakterii. Lepiej w związku z powyższym troszkę więcej zapłacić i wybrać pyszne owoce suszone, które znajdują się w opakowaniach.
Kiedy lepiej zakupić suszone owoce niż owoce świeże?
Wiadomo, że w pierwszej kolejności wybieramy zawsze owoce świeże. Wszystko za sprawą niższego IG. Na dodatek są mniej kaloryczne oraz są po prostu bardzo smaczne. Zdarzają się jednak takie sytuacje, w których warto się zastanowić także nad wyborem owoców suszonych. W sytuacji, gdy mamy problemy z zaparciami, to suszone morele oraz śliwki są niezwykle skutecznym, oraz naturalnym środkiem na zaparcia. Wszystko za sprawą zawartości błonnika.
Gdy nie ma sezonu na konkretny owoc lub też, gdy jest on dla nas po prostu zbyt drogi, to warto postawić na jego suszoną wersję. Przykładowo daktyle w świeżej postaci są do nas importowane z samego Izraela. Ich cena to nawet dziewięćdziesiąt złotych za kilogram. Ich odpowiedniki suszone są najczęściej tańsze i to trzykrotnie.
Suszone owoce także będą lepsze jako wysokoenergetyczna oraz szybka przekąska. W związku z większą zawartością cukrów jest to świetne rozwiązanie dla sportowców wyczynowych. Dzięki temu dodatkowo, że są słodsze niż ich odpowiedniki świeże, zastąpią świetnie zwykły cukier, na przykład w wypiekach, czy też w deserach.